ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗ
Εστιατόρια
Προσφορές Εστιατορίων
Σχολές Μαγειρικής
Συνταγές
Blog
Delivery
BLOG

Αρθρογραφία
Δεκέμβριος 2014
16/12/2014 Βγαίνουμε Αθήνα
11/12/2014 Ζεστά ροφήματα απ’ όλο τον κόσμο!
Νοέμβριος 2014
25/11/2014 Αγαπημένες γεύσεις που οφείλονται σε ατύχημα
19/11/2014 Αγαπημένες γεύσεις που οφείλονται σε ατύχημα
13/11/2014 Οι τρεις καλύτεροι τρόποι για να μη μαυρίζει το κομμένο αβοκάντο
01/11/2014 Τι λάθος κάνουμε με το σκόρδο
Οκτώβριος 2014
27/10/2014 Τροφές που χαρίζουν λαμπερό δέρμα
23/10/2014 Οι γιαγιάδες μας είχαν τη κατάλληλη συνταγή για τον βήχα
18/10/2014 Κάσιους – Το αντικαταθλιπτικό της φύσης
16/10/2014 Η ιστορία του πιρουνιού
11/10/2014 Πιπέρι Kαγιέν και στο πλυντήριο;
Σεπτέμβριος 2014
22/09/2014 Σαλάτα σε βάζο!
09/09/2014 Εναλλακτικός Κορμός Σοκολάτας - 100% Superfood!
05/09/2014 Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας να προτιμά τις υγιεινές τροφές!
Αύγουστος 2014
28/08/2014 Ελιξίριο Ζωής - Μηλόξυδο και μέλι
Blog για καλοφαγάδες
Δεν είμαστε δημοσιογράφοι, διαβάζουμε πολύ όμως και πολλά.
Όποτε βρίσκουμε κάτι χρήσιμο, θα σας ενημερώνουμε. Αν έχετε κι εσείς κάτι ενδιαφέρον που θέλετε να μας πείτε, στείλτε μας το κείμενό σας στο info@eat.gr
Κουρκουμάς : Το υπέρ-μπαχαρικό της ινδικής κουζίνας
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric ή Curcuma longa) είναι ένα πολυετές φυτό που προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Είναι ένα πολύ κοινό βότανο και χρησιμοποιείται στην τοπική κουζίνα καθώς και την κουζίνα της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρυ, αλλά και ως βασικό συστατικό της μουστάρδας. Συχνά αναφέρεται ως η "Βασίλισσα των μπαχαρικών» και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το άρωμα που μοιάζει με πιπέρι, η έντονη γεύση και χρυσό του χρώμα. Εκτός όμως από μπαχαρικό, παράλληλα χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας.

Ο κουρκουμάς είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αγιουβέρδα, το παραδοσιακό θεραπευτικό σύστημα της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Είναι το κορυφαίο τους βότανο και ο λόγος που δεν αρρωσταίνουν στην Ινδία, παρά το γεγονός ότι έχουν τόσα πολλά μικρόβια.
Σύμφωνα με το περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, ο κουρκουμάς περιέχει ένα ευρύ φάσμα από αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντι-ιικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, νιασίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Λόγω όλων αυτών των ιδιοτήτων, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία μιας μεγάλης γκάμας προβλημάτων υγείας.

Προλαμβάνει τον Καρκίνο
Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, σταματά την ανάπτυξη των υφιστάμενων όγκων και καταστρέφει ακόμη τα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με διάφορες ερευνητικές εργασίες, έχει βρεθεί ότι τα δραστικά συστατικά που υπάρχουν στον κουρκουμά είναι ο καλύτερος προστάτης σε περίπτωση θεραπείας όγκων με ακτινοβολία. Δρα επίσης προληπτικά κατά της λευχαιμίας, του καρκίνου του παχέος εντέρου, και του μαστού.

Ανακουφίζει από τους πόνους της Αρθρίτιδας
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Την ίδια στιγμή οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στο σώμα και είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων. Άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, όταν καταναλώνουν κουρκουμά σε τακτική βάση, βλέπουν μεγάλη ανακούφιση σε ήπιους ως μέτριους πόνους στις αρθρώσεις, καθώς και φλεγμονή των αρθρώσεων.

Ελέγχει τον Διαβήτη
Ο κουρκουμάς βοηθά να μετριαστεί το επίπεδο της ινσουλίνης και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του διαβήτη. Ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Βελτιώνει επίσης τον έλεγχο της γλυκόζης και αυξάνει την επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία όταν χρησιμοποιείται με ισχυρά φάρμακα και καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό σ’αυτή την περίπτωση.

Μειώνει τη Χοληστερίνη
Ερευνητικές εργασίες έχουν αποδείξει ότι όταν ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται απλά ως καρύκευμα τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι ένα γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Όταν διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, αποτρέπονται πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα
Περιέχει ένα λιποπολυσακχαρίτη που βοηθά στην τόνωση και την αύξηση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Την ίδια στιγμή λόγω των αντιβακτηριδιακών, αντι-ιικών, και αντιμυκητιακών παραγόντων που υπάρχουν στον κουρκουμά, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να χτίσει ισχυρή άμυνα και κατά συνέπεια υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να ταλαιπωρηθείτε από κρυολογήματα, γρίπη και βήχα. Κατά την έναρξη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, πιείτε μία φορά τη μέρα ένα ποτήρι ζεστό γάλα που με ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη. Μέσα σε λίγες μέρες θα νιώσετε καλύτερα.

Επουλώνει τις Πληγές
Σαν φυσικό αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό. Σε πληγές, κοψίματα και εγκαύματα, πασπαλίστε κουρκουμά σε σκόνη πάνω στην πληγή, για να επιταχύνετε τη διαδικασία της επούλωσης. Βοηθά και στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου δέρματος, στη θεραπεία της ψωρίασης και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος.

Διαχείριση Βάρους
Έχει επίσης βρεθεί ότι ο κουρκουμάς σε σκόνη μπορεί να παρέχει σημαντική βοήθεια για να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος. Περιέχει ένα συστατικό που βοηθά στην αύξηση της ροής της χολής, ένα σημαντικό παράγοντα στην κατανομή των διατροφικών λιπών και έτσι να βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σε κάθε γεύμα.

Αποτρέπει τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Καθώς αφαιρεί τη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο, βελτιώνει τη ροή του οξυγόνου και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και εμποδίζει και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Η τακτική κατανάλωση του, υποστηρίζει γενικά την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Βελτιώνει την Πέψη
Υπάρχουν πολλά βασικά συστατικά στον κουρκουμά που διεγείρουν την παραγωγή χολής, η οποία κατά κάποιο τρόπο βελτιώνει την πέψη και μειώνει συμπτώματα όπως φούσκωμα και αερία. Επίσης, βοηθά στη θεραπεία στις περισσότερες νόσους του εντέρου συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κάθε είδους ασθένεια της χοληδόχου κύστης δεν θα πρέπει να το καταναλώνουν ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε τον κουρκουμά σε ακατέργαστη μορφή, όταν υπάρχουν οποιουδήποτε είδους πρόβλημα πέψης.

Αποτρέπει τις παθήσεις του Ήπατος
Είναι ένα είδος φυσικού αποτοξινωτικού για το συκώτι. Το ήπαρ αποτοξινώνει το αίμα μέσω της παραγωγής των ενζύμων και ο κουρκουμάς αυξάνει την παραγωγή αυτών των ζωτικών ενζύμων. Τα ένζυμα αυτά, διασπόνται και να μειώνουν τις τοξίνες που υπάρχουν στο σώμα. Επίσης βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και να διεγείρει την έμμηνο ρύση.

Συμπερασματικά, προσθέτοντας αυτό το ισχυρό φυτό στη διατροφή σας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την ποιότητα της ζωής σας. Μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά σε μορφή σκόνης σε μείγματα κάρι, τηγανητά φαγητά, ζεστό γάλα, ακόμη και σε πικάντικες σάλτσες σαλάτας. Μπορεί να ληφθεί και σε μορφή χαπιού, ωστόσο η φυσική μορφή είναι πάντα προτιμότερη.
Διεύθυνση: Θηβών 510, Ίλιον, E-mail: info@eat.gr, Τηλ.: 210 5053003
Powered by Atnet Communications A.E.